Himna DV Radost
Main menu

Krijesnice/Fireflies i digitalna kompetencija

Prateći interese djece, tijekom studenog i prosinca 2020. godine, u odgojnoj skupini Krijesnice (Fireflies) razvijao se projekt ''Do you have a pet? Yes, I do!'' (Kućni ljubimci).
U cjelokupnom provođenju projekta djeca ove odgojne skupine aktivno sudjeluju pri kreiranju kurikuluma te otkrivanju novih pristupao temama koje se nalaze u središtu njihovog interesa. Djeca i mi odgojitelji, tragamo i za novim načinima suradnje i aktivnim uključivanjem roditelja u život naše odgojne skupine.
Djeca su došla na ideju da (želja za stjecanjem novih spoznaja) o kućnim ljubimcima i traganju za odgovorima na mnoga pitanja, potražimo na način da posjetimo veterinarsku stanicu i trgovinu opremom za kućne ljubimce. Zbog ograničenja, koje donosi život za trajanja pandemije koronavirusa, ideja o virtualnom načinu provođenja tih aktivnosti javila se spontano. U cijelom procesu pomoć i potporu pružili su nam roditelji g. Štetner i g. Habulin s kojima su se djeca putem online aplikacije povezala i dobila priliku „zaviriti“ u novo okruženje. Tako smo u Veterinarskoj stanici Jastrebarsko razgovarali s doktoricom veterine i dobili odgovore na pitanja: „Kako se brinu o bolesnim životinjama?“, „Kako na bočicu hrane janje?“ i mnoga druga. Kroz ovu virtualnu pustolovinu vodio nas je g.Štetner. Kroz nekoliko dana g. Habulin nas je odveo na put do Varaždina i do trgovine opremom za kućne ljubimce gdje su djeca dobila priliku upoznati bezdlakog psa Jamu i kraljevskog pitona po imenu Ajo. Otkrili smo: „Čime se kućni ljubimci hrane?“, „Gdje spavaju?“, „Koje sve vrste životinja mogu biti kućni ljubimci?“ i još mnogo toga.
Naša skupina i ove je pedagoške godine aktivni sudionik projekta „Say hello to the World“ (Pozdrav svijetu), koji omogućuje djeci da stupe u kontakt s djecom iz raznih zemalja diljem svijeta. Putujući kroz projekt istovremeno bolje upoznajemo i sami sebe, ali i svoje uže i šire društveno okruženje. Naši partneri su djeca iz škole „Baloži“ iz Rige, u Latviji. Kako bi Krijesnice na što zanimljiviji i interaktivniji način upoznale Latviju ponovno se okrećemo aktivnom uključivanju roditelja u život naše odgojne skupine. U našu skupinu virtualno dolazi g. Vinšćak, koji nas je putem online aplikacije i powerpoint prezentacije o svom posjetu Latviji, upoznao s prirodnim ljepotama, raznim znamenitostima i obilježjima, npr: latvijskom državnom himnom (koja ih je oduševila), „Zašto latvijsku zastavu oslikavaju crvena i bijela boja?“, s pričom „Bremenski svirači“, otkrili smo „Tko su Tri brata?“, „Kako izgleda zastava Latvije, a kako Republike Hrvatske?“ te kako nastaju palačinke od krumpira. Naučili smo pozdrav na latvijskom jeziku, a to je „Sveiki“. Baš smo si ponosni!
Ovim putem se posebno zahvaljujemo roditeljima koji su nas vodili kroz virtualno putovanje, ali i drugim roditeljima djece koja polaze odgojnu skupinu Krijesnice (Fireflies), na prekrasnoj i kreativnoj suradnji te kontinuiranoj podršci (pri obogaćivanju materijalnog konteksta naše odgojne skupine, idejama, sugestijama i svoj ostaloj potpori).


Odgojiteljice: Melita Vidaković i Tea Vinšćak

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
na vrh članka

Centralni objekt RADOST 1

Braće Radić 10, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 5,30 - 17,30

TELEFON
administrativna služba: 01 / 6281 - 241
stručna služba: 01 / 6281 - 095

Područni objekt RADOST 2

Bana Tome Erdodya Bakača, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 6,30 - 17,30

TELEFON
01 / 6281 - 631

Područni objekti

DESINEC

Radno vrijeme: 6,00 - 17,30
Telefon: 01 / 6279 - 008

CVETKOVIĆ

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6271 - 389

GORICA SVETOJANSKA

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6286 - 922