Himna DV Radost
Main menu
Dan bez automobila

Dan bez automobila

Povodom Europskog dana bez automobila, djelatnici vrtića 22.9.2014. metalne su ljubimce ostavili kod kuće, zamijenili su ih pješačenje i bicikli. Roditelji su također obavješteni o akciji pa su se neki odlučili doći po djecu pješice, ujutro to nije bilo moguće, jer većina roditelja produžuje na posao.

No kako smo u to uključili djecu? Zvjezdice je dočeko prazan ormarić u kojem inače stoje autići i kutija sa znakom zabrane. Uz prigodnu aplikaciju upoznati su s akcijom, a onda je uslijedilo postavljanje plakata s fotografijama alternativnih vrsta prijevoza te su djeca kroz vrijeme sakupljanja i slobodnih  aktivnosti prenosila inormacije o praznom ormariću i akciji jedni drugima. O raznim prijevoznim sredstvima, uz razgovor o njima,  pjevale su se već poznate pjesmice. Uslijedila je i aktivnost u kojoj smo kroz razgovor i poticajna pitanja proširili spoznaje o onečišćenju iz automobila, o smislu današnje akcije te imitativna igra putovanja bez automobila u kojoj smo šetali, promatrali prirodu, mirisali cvijeće, pozdravljali ptice, pričali što sve vidimo u tom maštovitom putovanju, vozili smo zamišljeni bicikl i putovali u "našem malom busu"  jer tako je umjesto mnogo dimova, iz autobusa išao "samo jedan crni dim". Kiša nam je, na žalost, omela plan šetnje po svježem zraku, ali smo pogledali prazno vrtićko parkiraište.

ZVJEZDICE
Noa: Di su auti? Što se dogodilo? (Danas je dan bez automobila. Ni mi ih danas nećemo voziti.) Onda, nešto drugo?.. Može. Kockice!
Lucija: Ako nema automobila, tata može ići pješice.
Anamarija: Iz auta ide dim, crni.
Ema: Od dima kašljemo, bolje je sa biciklom i sa pješicama.

ZEČIĆI
Marko: Smislio bi auto na vjetar pa bi vozio samo kada puše vjetar.
Nika: Ja bi smislila auto na struju, pa bi vozila kad ima struje i auti ne bi neugodno mirisali.
Ana: Mogli bi kupiti više bicikli pa bi se s njima vozili.
Viktorija: Da nema automobila mogli bi se šetati i ne bi nam smetali.

I znate što još? Kad nisi u automobilu, osim što manje onečišćuješ prirodu  možeš svoje dijete ili bilo koga drugoga držati za ruku, gledati ga u oči, pričati s njim, čuju se ptice, žubor potoka, diše se zrak, usklađuje korak. Možeš i potrčati. Vrijedilo bi (ako ste na ovaj dan zbog kiše ili nečeg drugog to propustili) iskušati putovanje bez automobila neki drugi dan? I to češće, zar ne?

ODGOJITELJICA:

Daniela Bobinski

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
na vrh članka

Centralni objekt RADOST 1

Braće Radić 10, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 5,30 - 17,30

TELEFON
administrativna služba: 01 / 6281 - 241
stručna služba: 01 / 6281 - 095

Područni objekt RADOST 2

Bana Tome Erdodya Bakača, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 6,30 - 17,30

TELEFON
01 / 6281 - 631

Područni objekti

DESINEC

Radno vrijeme: 6,00 - 17,30
Telefon: 01 / 6279 - 008

CVETKOVIĆ

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6271 - 389

GORICA SVETOJANSKA

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6286 - 922